Az okostelefonok használata mára annyira megszokottá vált, hogy eszközünk mindig a kezünk ügyében, de legalább a közelünkben kell, hogy legyen. Ha egy reggel véletlenül a mobiltelefonunk nélkül indulunk el, szinte biztosan visszafordulunk az eszközért. De mi a helyzet a gyerekekkel? Számos olyan kutatás lát napvilágot, amely szerint a fiatalok egyre korábban kezdik az okoseszközök használatát, és – főleg tapasztalatlanságuk miatt – rengeteg káros tartalommal találkozhatnak a neten. Ennek elkerülésében szerepe van a szülőnek, segíthet benne egy tapasztaltabb testvér, de a megelőzésben, a felkészülésben az internetszolgáltatók szerepe is indokolt.

A digitális eszközök és az online világ mindennapjaink szerves részévé váltak, és ez alól a gyermekek sem jelentenek kivételt. Minél több időt töltenek a fiatalok az online térben, annál inkább megnő a veszélye, hogy számukra káros tartalommal találkoznak, sokuk pedig egyáltalán nincs felkészülve az ilyen helyzetek helyes kezelésére.

Az Internet Matters brit nonprofit szervezet friss felmérése[1] szerint az idejük nagy részét az online térben töltő 9-15 évesek sokkal több nem kívánt tartalommal találkoznak a közösségi médiában, mint a digitális világban kevésbé aktív társaik. Akik rendszeresen interneteznek vagy posztolnak a közösségi média-felületeken, azok 68%-a biztosan találkozott már erőszakos tartalommal, magát ismerősnek kiadó idegennel, manipulált képekkel, abúzussal vagy felkavaró üzenettel, 37%-uk állítása szerint ráadásul mély nyomott hagyott bennük ez a tapasztalás.

A gyerekek sehol nincsenek biztonságban, ha az internetes veszélyekről van szó, a ProSuli idei országos felmérése[2] ugyanis hasonló eredményeket hozott. Itthon a fiatalok már egészen korán – 7-10 éves korban – találkoznak nem nekik való tartalommal, 71%-uk pedig már biztosan találkozott álhírekkel, felnőtt tartalommal, zsaroló vagy adathalász üzenettel, illetve magát a gyerekekkel nagyjából egykorúnak kiadó felnőttel az online térben.

A tudatosság fejleszthető

A ProSuli nagy hangsúlyt fektet a gyerekek online biztonságának és digitális tudatosságának növelésére. A ProSuli TudatosNet videósorozat 22, könnyen érthető epizódban aktuális, fiatalokat érintő témákat dolgoz fel, többek között az internetes zaklatással, a biztonságos internetezéssel, az álhírek és online átverések felismerésével, vagy a chat alkalmazások megfontolt használatával kapcsolatban. A rövid animációs videók gyerekeknek, szülőknek és tanároknak egyaránt hasznos segítség, hogy – akár egymást támogatva – elkerülhessék vagy helyesen kezelhessék az online térben előforduló kockázatokat.

A videók az alábbi linken megnézhetők: