Biztonságos internet oktatás és tanárképzés a Hipersulikban a Digitális Témahét keretében

A tavalyi év sikereit követően az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) szervezésében idén is megrendezik Digitális Témahetet. A 7 napos programsorozat célja a digitális oktatási eszközök ismertségének növelése a közoktatásban.  A kezdeményezéshez a Telenor is csatlakozott: a digitális oktatási programjában, a Hipersuliban részt vevő iskolákban gyújtotta be a biztonságosinternet-képzés rakétáit.

A 2017-es Digitális Témahéten a Telenor 41 önkéntesének részvétel több mint 750 diák részesül a biztonságos internethasználatról szóló képzésben, közel 20 pedagógus pedig Hipersuli-alapképzésen vehet részt. A Hipersuli a Telenor digitális oktatási programja, célja azonos a Digitális Témahét célkitűzéseivel, azaz a digitális eszközök, az internet közoktatásban való ismertségét, azok alkalmazását terjeszti. A Hipersuliban résztvevő 7 iskola 80 pedagógusa ehhez rendszeres, speciális tanárképzést kap, több intézményben pedig eszközökkel és Hipernettel is támogatja a Telenor a digitális oktatást.

Játék, tanulás, közösség az interneten – csak tudatosan

A Digitális Témahéten a Hipersuli a biztonságos nethasználat oktatása került, amely a különböző korosztályoknak megfelelő mélységben és formában segít megérteni az internet működését, célját és lehetőségeit, a reklámokat, a közösségi oldalak és az online viselkedés sajátosságait. A képzésen szerepet kap, hogy a gyerekek megtanulják, mi az övék az interneten, mit értünk személyes adatok alatt, mit tegyenek ezek védelme érdekében és mi a teendő, ha beütött a baj, és visszaélés áldozataivá válnak. Míg az alsós korosztály 90 perces játékos foglalkozások keretében ismerkedhet a témával, a felsős diákok a Momentán Társulat improvizatív “biztinet” előadása révén fejlesztheti ismereteit a biztonságos és tudatos netezés témájában.

A Digitális Témahéten a Telenor a Hipersulin kívüli tanárok képzését is célul tűzte ki

A Digitális Témahét keretében a Hipersuli-tanárképzés különlegessége, hogy nem a Hipersuli programban résztvevő tanárokat célozza: a 15 órás alapképzésben bármely iskola érdeklődő pedagógusa részt vehet, elsajátíthatja az okostelefonok, táblagépek tantermi használatának alapjait az eszközhasználattól a pedagógiai módszertanig. A képzés végén a részt vevő tanárok digitális oklevelet kapnak a program sikeres teljesítéséről.

A Hipersulikban a digitális oktatás legújabb vívmányai is terítékre kerülnek

A Hipersulihoz az oktatás területén dolgozó magyar startupok is csatlakoztak, így a Hipersuli tanárai és diákjai a legmodernebb megoldásokat használhatják, a startupok pedig releváns tesztközönségtől kapnak használati visszajelzéseket és határozhatják meg a szükséges fejlesztési irányokat. A  Telenor a Hipersuliban lehetőséget biztosít a tanároknak, hogy virtuális valóság (VR) eszközöket alkalmazzanak a tanórákon, így a digitális eszközök a klasszikus oktatási módszerek hatékony kiegészítőjévé válhatnak: a különleges élményt nyújtó technológia kiváló motiváció a gyerekeknek a kevésbé izgalmas anyagrészek gyors és hatékony elsajátítására.

Tagged in: