A Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, Magyarország legrangosabb filmfesztiválja, térítésmentesen elérhetővé tette az első kétszáz jelentkező általános iskola diákjai számára a CSAPDA A NETEN című dokumentumfilm 12 éven felüliek számára készült oktatási verzióját, amelynek óriási megelőző hatása van az online térben történő gyermekbántalmazás tekintetében.

Számok: Három 12 éves pretinédzsert alakító színésznő, stúdióban berendezett 3 gyerekszoba, 10 forgatási nap alatt 2,458 online szexuális ragadozó: a Csapda a neten című cseh dokumentumfilm egy vizuális társadalmi kísérlet, amely ijesztő valósággá válik a két szakmailag elismert dokumentarista, Vít Klusák és Barbora Chalupová alkotásában.

A Film rövid tartalma: A film rendezőinek kezdeményezésére három fiatal színésznő kiskorúnak tetteti magát, hogy kiderüljön, mi történik, ha belépnek egy népszerű online chatszobába. Mélyen elgondolkodtató kísérlet, amely leleplezi, hogyan vált a gyermekbántalmazás e modern formája mindennapos, rendkívüli módon elterjedt fenyegetéssé. 

A film egészestés verziója mellett egy 12 éven felüli fiataloknak szóló, 63 perces oktatási verzió is készült azzal a céllal, hogy a fiatalokat súlyos bűncselekményektől megvédje.

https://www.youtube.com/watch?v=xkgwFcpB8Jw

A Csapda a neten / Caught in the Net c. film hazai forgalmazója a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (Budapest International Documentary Festival), a 2014. évben alapított BIDF, Magyarország legnagyobb nézőszámot elért, a világ legrangosabb, sokszorosan díjnyertes filmjeit bemutató nemzetközi filmfesztiválja.

Az oktatófilm jelentősége:

Az online térben a gyerekek könnyen válhatnak internetes zaklatás áldozatává. Az egész társadalom célja a fiatalok megvédése az internetes világ veszélyeitől-  a felvilágosító munka pedig komoly eszköz ezek elhárításában. A film számos magyarázatot és tanácsot tartalmaz; segítségével a gyerekek megismerik a digitális világ veszélyeit, és így elkerülhetik azokat, a felkészített tanárok pedig segíteni tudják őket ebben.

A Csapda a neten c. oktatófilm rangos gyermekvédelmi szakemberek: pszichológusok, jogászok, kriminológusok, pszichiáterek bevonásával készült. Önmagában egy film és oktatói anyag együttesen.

A dokumentumfilmet (mind az oktátási 12+, mind a 18+ korosztálynak szóló rendezői verziót) Európa számos országában, az Egyesült Államokban és Kanadában is nagy sikerrel mutatták be. A film a cseh moziforgalmazás történetének legnagyobb nézettségű dokumentumfilmje.

Pedagógusok számára szakértők bevonásával szervezett találkozón készült tanári segédanyag a BIDF honlapján keresztül lesz elérhető: www.bidf.hu