Az új tanév közeledtével tizenkét részes TudatosNet videó-sorozattal segíti a HiperSuli a szülőket és a gyerekeket, hogy biztonságban legyenek az online térben. A tudatos, biztonságosabb internetezés alapjait bemutató kisfilmek olyan aktuális témákat járnak körbe, mint a csevegőalkalmazások megfelelő használata, az online zaklatás, vagy a digitális szülői felügyelet. A rövid videók gyakorlati tanácsokat is adnak felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt például arról, hogyan lehet felismerni egy hamis profilt, mit lehet tenni a biztonságos böngészés érdekében, vagy egy fiók feltörése esetén.  

Azúj tanéva tervek szerint hagyományos keretek között kezdődik el szeptemberben, azt azonban nem lehet kizárni, hogy a közeljövőben újra előáll a karanténhelyzet, ismét az online térbe terelve a diákokat. Bár a digitális oktatás kényszerűségből vált még fontosabbá az elmúlt hónapokban, a kihívás lehetőségeket is tartogat. A megnövekedett online jelenlét hatására a gyerekek digitális készségei gyorsabban fejlődnek, és még nagyobb figyelem hárul a fiatalok online tudatosságára és biztonságára. Az Ipsos KidComm kutatása szerint1 tíz magyar családból kilencnek van PC-je, vagy laptopja, a családok fele tablettel is rendelkezik, azonban a szülők 22 százaléka egyáltalán nem foglalkozik a veszélyekkel, a biztonságos internetezés témájával.  

A videók a gyerekek számára is érthetően magyarázzák el az alapvető tudnivalókat, míg a szülők is okulhatnak, praktikus tanácsokat kaphatnak. 

Ízelítő a videókból 

  1. Szülői felügyelet 

Ebben a videóban megtudhatjuk, hogyan hozzanak létre a szülők olyan fiókot, amivel meghatározhatják, hogy milyen tartalmakat, applikációkat nem szeretnének gyermekünk eszközén tudni. A videó lépésről-lépésre ismerteti a beállításokat, így bárki könnyedén adaptálhatja saját eszközére is. 

  1. Digitális egyensúly 

Az offline és online élet egyensúlya különösen aktuális kérdés, főleg az idősebb, 10-18 éves gyerekek körében. A Digitális egyensúly c. videó segít a szülőknek gyermekük életében megteremteni ezt a balanszot egy család életén keresztül mutatva be, hogy mire érdemes odafigyelniük. 

  1. Beállítások a gyerek eszközén 

A különböző applikációk, csevegőalkalmazások egyre népszerűbbek a gyerekek körében. A videó abban segít, hogy miként tudják a szülők például az online vásárlás lehetőségét korlátozni gyermekük készülékén, ahogyan abban is, hogy milyen módszerrel lehet a képernyő előtt eltöltött időt egy egyszerű beállítás segítségével féken tartani. 

  1. Visszaélés 

A TudatosNet videók a komolyabb témákat sem kerülik. A Visszaélés c. videó egy gyakori, nem csupán fiatalokat érintő jelenséget dolgoz fel, a képeinkkel való visszaélést. Fontos, hogy a szülők és gyermekek is tudják, hogy mit kell tenniük, ha ilyen helyzetbe kerülnek. 

  1. Online zaklatás 

Az online zaklatás a digitális világ árnyoldala, ami könnyen vezethet súlyos, élethosszig tartó lelki sérülésekhez. Szülőként és gyerekként is fontos, hogy tisztában legyünk vele, áldozattá bárki válhat és van mód arra, hogy a zaklatást hivatalos úton is kezeljük, valamint beszéljünk róla szeretteinkkel a könnyebb feldolgozás érdekében. 

  1. Csevegés 

A fiatalok szívesen beszélgetnek barátaikkal, osztálytársaikkal a különböző csevegő alkalmazásokon. Vannak azonban olyanok is, akik magukat másnak, kortársnak kiadva próbálnak a gyerekek közelébe férkőzni. A videó bemutatja, hogy milyen trükkel lehet elejét venni annak, hogy csalók áldozatává váljanak. 

Támpont a digitális veszélyekről való beszélgetéshez 

A videók célja azonban nem csupán az, hogy a leggyakrabban felmerülő digitális jelenségek kezeléséhez nyújtsanak segítséget, hanem az is, hogy párbeszédre buzdítsa a szülőket és gyermekeket a témában, hiszen elsősorban jó kapcsolattal és tabuk nélküli beszélgetéssel segíthetőek a gyerekek az online világban való eligazodásban. 

„A gyerekek életének részesei a kütyük, alkalmazások és az online kapcsolatok, ezek szerepe a vírushelyzet miatt még fontosabbá vált. A gyerekek tudatos nethasználatához elengedhetetlen, hogy a témáról ne csak az iskolában, hanem otthon is szó essen. Tapasztalatunk szerint sok szülőnek segítségre van szüksége segítségre, hogy megóvja gyermeke biztonságát a digitális térben is. 

Ehhez pedig fontos, hogy a családokban beszéljenek az online világról, annak veszélyeikről is. Az új videósorozat is ezt a célt szolgálja, és támpontot is ad a szülőknek a téma felvetéséhez” – mondta Koren Balázs, a program szakmai vezetője. 

A témában korábban Áhli Mariann coach-ot is kérdeztük a Hogyan segítsük a gyerekeket a digitális eszközök helyes használatában? – ajánlás a coach-tól c. írásban, míg Koren Balázs a Biztonságban az interneten – ajánlás a digitális oktatási szakértőtől c. cikkben mutatta be a mindennapi biztonságos online jelenlét szabályait.  

Eszköz, mobilnet és tudás egyben  

A Telenor a tanuláshoz szükséges otthoni digitális infrastruktúra terén is igyekszik segítséget nyújtani az iskolakezdéshez a most elindult HiperSuli ajánlattal, amely egyben fontos társadalmi célt is támogat. Az ajánlatban egy kifejezetten digitális oktatáshoz ajánlott tablet és otthoni mobilnetes Hipernet Home+ előfizetés szerepel. A tarifacsomagban lévő adatkeret mellé 31 naponta 1 GB ingyen belföldi Hipernet aktiválható – összesen 12-szer a www.telenor.hu/hipersuli-ajanlat oldalon elérhető TudatosNet videók megtekintésével. Így nemcsak a tanuláshoz rendelkezésre álló adatkeretet, hanem a család digitális tudatosságát, biztonságát is növelhetik.   

További információ:  www.telenor.hu/hipersuli-ajanlat