A látás hónapja alkalmából a Yettel felkérésére kilenc elismert magyar költő, író és slammer vállalkozott arra, hogy szavakkal fessen le egy-egy fotót a láttásérült közösségimédia-felhasználóknak. Az így születő verseskötet elsőként kizárólag úgynevezett alt. textként, azaz a nekik szóló képleírásként volt elérhető, de most bárki elolvashatja. Ezzel szeretnék a látók figyelmét is ráirányítani arra a problémára, hogy a közösségi profilok üzemeltetői gyakran elmulasztják akadálymentessé tenni a posztjaikat, ezzel sokak számára valóban „láthatatlanná” téve őket.

A jól látó Facebook- és Instagram-felhasználók körében is ismert trend, hogy a közösségi felületek algoritmusa a vizuális tartalmakat támogatja, ezért a profilok üzemeltetői is egyre inkább képes, videós posztokkal kommunikálnak. Kevesen tudják azonban, hogy ezekről a tartalmakról a látássérültek csak az alt. text, azaz a képekhez rendelt alternatív szöveg alapján tudnak információt szerezni, képernyőolvasó által felolvasott leírásként. Felöltéskor sokan sajnos elmulasztják ennek a szövegnek a begépelését, vagyis a digitális akadálymentesítést, így a látássérültek számára ezek a képes tartalmak elérhetetlenek maradnak.

Versbe szedve egy kép sem marad láthatatlan

Október a látás hónapja. Ezt az alkalmat ragadta meg arra a Yettel, hogy egy különleges verseskötettel lepje meg a látássérült közösségimédia-felhasználókat. Kilenc alkotó – Bárány Bence, Boebeck, Borsos Bence, Kemény Gabriella, Kemény Zsófi, Lackfi János, Simon Márton, Baranyai Barna és Nagy Dániel – versek formájában mesélt a Yettel közösségi felületein megosztott fotósorozat tartalmáról. A Budapest részleteit ábrázoló képekhez egy-egy, kifejezetten a látássérültek szóló, alt. textben megjelenő vers társul, ami a legérzékletesebben írja le a fotók szépségét, történetét.

A fotósorozat első képének megnyitásakor a következő üzenet fogadja a látássérült felhasználókat: “Kedves követőnk, aki most a kép alt. textjét hallgatod. Ez csak neked szól. Ebben a posztban 9 fotót találsz. Mindegyikük helyettesítő szövegében egy-egy általa inspirált vers áll, amiket hazai írók, költők, slammerek írtak. Kérjük, fogadd őket szeretettel. Ezzel a kis akcióval szeretnénk kedveskedni neked a látás világnapján, valamint elérni, hogy minél többen használják a Facebook és az Instagram alt. text funkcióját, ami közelebb viheti az online tartalmakat hozzád. Jöjjön is az első alkotás:…”

A versek itt találhatók: Facebook, Instagram