A Felelős Szülők Iskolája szerzőjének, Tibenszky Moni Lisának vendégírása

Tisztelettel és elismeréssel adózunk a tanároknak, a diákoknak és a szülőknek is, hogy együtt kibírtuk a pandémia miatti „muszáj” online oktatási helyzetet, de valljuk be, azért van mit szépíteni. Sok pedagógus erőn felül teljesített, komfortzónát ugrottak a lassan már nagyi korba érő tanárok is, de azért sokszor repkedett az E-naplóban, vagy bármely más e-mailes csatornán a „Tanuld meg a tankönyv 5. fejezetét!” típusú házi feladat. Azt gondolom, hogy lehetne és kellene is másként is oktatni, de az való igaz, hogy a digitális oktatás forradalma most jött el igazán, de ehhez elengedhetetlen, hogy alázattal, szakmai közösségekben, jó gyakorlatokat megosztva tanuljuk meg együtt a digitális oktatás csínját-bínját.

Hozzáállás, fejlődés a pedagógiában – jó lenne egy nyelvet beszélnünk

A diákok a digitális térben fantasztikusan mozognak, sokkal gyorsabban sajátítanak el IT/IKT-s fortélyokat, mint a tanárok és a szülők, úgyhogy fel kell zárkóznunk. Nem mellesleg, most azt az időt éljük, hogy jó együtt tanulni egy-egy online applikáció működését, akár a gyerekektől is, nem szégyen. De nyilván egy tanár szeretne felkészülni, a tananyagot tematikába ágyazni, hivatkozásokkal megtűzdelni és nem mellesleg azt is szeretné, hogy a gyerekek involváltak legyenek, beleszeressenek az adott témakörbe.

Ez ma már nem megy szemkápráztató videók, virtuális séták, önreflexiós kvízek nélkül, egyszerűen csak azért, mert más generáció, ők a „homo informaticusok” és random, instant élményekre vágynak. Ez természetesen nem kell, hogy a tartalom rovására menjen, de a „gamifikáció”, a játékos tananyagok által elérhető siker, plusz pontok, az Ő motivációjukat támogatják meg. De vajon, hogy lehet ezt jól csinálni? Erre ad választ egy kiváló szakmai műhely, a HiperSuli program, mely minden érdeklődő, a digitális technológia iránt nyitott tanár számára elérhető.

Koren Balázs

Szakmai támogatás a tanároknak, múzeumpedagógusoknak

A HiperSuli programban a Telenor Magyarország szakértői csapata a kezdeményezés köré épült tanári közösséggel összefogva hat éve támogatja azokat a digitális megoldásokra nyitott iskolákat és pedagógusokat, akik szeretnének minden hatékony eszközt bevetni a tudásmegosztásban. A program az évek során felhalmozott tapasztalatokat felhasználva az Emberi Erőforrások Minisztériuma által akkreditált képzést is biztosít, amely hamarosan online is elérhető lesz a Webuni rendszeren keresztül bármely pedagógus részére.

„A Hipersuli programmal azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy gyakorlati tudással lássuk el azokat a pedagógusokat, akik hozzánk hasonlóan hisznek abban, hogy a XXI. századi oktatás elképzelhetetlen digitális eszközök nélkül. Csak ezekkel készíthetjük fel a diákokat azokra az elvárásokra, amelyekkel a későbbi életükben találkoznak majd a felsőoktatás és a munkavégzés során. Az online tanulásban rengeteg tapasztalat – jó és rossz egyaránt – gyűlt össze az elmúlt több mint egy évben. Az új feladatunk, hogy ezekből is tanuljunk és a jó gyakorlatokat beépítsük a jövőnkbe, amikor már nem leszünk rákényszerítve a távoktatásra” – mondta Koren Balázs matematikatanár, digitális oktatási nagykövet, a Telenor HiperSuli program szakmai vezetője.

HiperSuli Online Nyílt Nap és jó gyakorlatok

Akik kedvet kaptak arra, hogy megismerkedjenek a HiperSuli által kínált akkreditált oktatási jó gyakorlatokkal, azok számára május 20-án, 18 órától egy HiperSuli Online Nyílt Napot szervezünk, ahova elsősorban pedagógusok jelentkezését várjuk. A nyílt napon Balatoni József, alias Jocó bácsi, a népszerű történelemtanár, influencer, Koren Balázs, a Telenor HiperSuli szakmai vezetője és még jó néhány HiperSuli tanár nagykövet is részt vesz, akik a digitális oktatás mikéntjéről osztanak meg számos hasznos és értékes tapasztalatot, applikációs felületet, IT trükköt.

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Érdemes mielőbb regisztrálni mert a programnak létszámkorlátja van.

A Felelős Szülők Iskolája E-BESZÉLGETŐKÚRA virtuális kávéházi lelkifröccs műfajú edukációs beszélgetésében arról beszélgetünk, hogy miként lehet innovatív módszerekkel érdekessé, élményszerűvé tenni a digitális oktatást. Bemutatjuk a HiperSulit, amely elsősorban abban segíti a tanárokat, hogy megfelelően tudják alkalmazni a digitális oktatási módszereket a tanítás során. A videó megtekinthető itt.

Tagged in:
, ,