Számtalanszor adódik az a kérdés, hogy lehet azt megcsinálni, hogy a kép hátterét eltávolítsuk. Ez lehet csak vicceskedés miatt, de sokszor egy-egy képen van egy zavaró momentum a háttérben, ami elveszi a fókuszt a lényegről.

Ezt az eredményt elérni régebben csak photoshop mágusok tudták, pedig nekünk is jól jött volna. 2020-ban erre már kész megoldások vannak a Mesterséges Intelligencia és a számítástechnika fejlődésével szinte „konzervfeladattá” vált a dolog.

Két rendkívül könnyen használható szolgáltatást szeretnénk ajánlani most mindenki figyelmébe.

Remove.bg

A remove.bg, ahogy a neve is mutatja a háttér elvátolítását tűzte ki célul. Ez az alkalmazás/weboldal a legegyszerűbben használható a célfeladat ellátására.

Egyszerűen csak feltöltjük a fotót és egy kattintással eltüntetjük a hátteret. Utólagos szerkesztés limitáltan, de megoldható.

Nincs szükség regisztrációra, semmire. Feltöltés után egy kattintással tölthetjük is le a javított képet.

Sajnos a szolgáltatás egyszerűsége bizonyos esetekben a hátránya is. Olyan képekkel, ahol nem feltétlenül egyértelmű az előtér-háttér, nem tud tökéletesen megkűzdeni a szoltáltatás. Nem tudjuk később manuálisan megmondani, mit szeretnénk.

Fontos megjegyezni, hogy bár nem adtunk engedélyt a feltöltött kép további felhasználására, azonban óvatosan bánjunk ezekkel a szolgáltatásokkal! Hivatalosan 60 másodperc után törlődnek a feltöltött képek.

Photo Scissors

A photo scissors hasonlóan működik, viszont itt nem csak teljesen automatikus folyamatra van lehetőség.

Itt ahogy a fenti rövid videóban is látható, több lehetőségünk is van arra, hogy az elkészült felvételt később módosítsuk.

A remove.bg-vel szemben itt a felület igaz, hogy lassabb kicsit, de több lehetőséget kapunk, így a kép, amivel az előbbi szolgáltatás nem tudott mit kezdeni, ezutóbbi egészen jól boldogul.

Fontos megjegyezni, hogy bár nem adtunk engedélyt a feltöltött kép további felhasználására, azonban nem tudjuk hogy az tárolódik-e a szerveren, illetve ahhoz ki kaphat még hozzáférést. Ezért óvatosan bánjunk ezekkel a szolgáltatásokkal!

A bejegyzés eredetije itt jelent meg.

Internet tudatosság

Fontos, hogy ezek az online szolgáltatások, ahogy figyelmeztetésként szerepel is mindegyik bemutatása után, megkövetelik a fényképek feltöltését az Internetre.

Ez nem feltétlenül jelent problémát, de mivel mindkét szolgáltatás esetében lehetőségünk van arra, hogy azokat regisztráció, s ezzel kapcsolatos feltételek elfogadása nélkül is használjuk, nincs pontos ismeretünk arról, mi történik a feltöltött képekkel.

Elméletileg egyik oldal sem tárolja a fényképeket, azonban tudjuk, hogy a Mesterséges Intelligencia tanulásához, a minél jobb eredmény eléréséhez szükség van minél több fénykép feltöltésére.

Kérjük, hogy tudatosan használjátok ezeket a szolgáltatásokat (is)!

Oktatási felhasználás

A HiperSuli program a digitális oktatásra fókuszál. Szeretnénk segíteni a pedagógusokat, hogy minél eredményesebb digitális pedagógusokká váljanak.

Ez a két alkalmazás nagy segítség lehet ahhoz, hogy prezentációkba olyan fényképeket tudjunk betenni, ami pl. csak az adott tartalmat hordozza, nem tereli el a figyelmet.

Itt a Pisai ferde tornyot emeltük ki a környezetéből. Ez csak egy példa. Körbevágni a tornyot kézzel hosszú munka lett volna. Így egy kattintással el tudtuk érni a kívánt eredményt.

Természetesen további kreatív megoldások már mindenki fantáziáján múlnak. De akár játékok is készíthetők és végtelen a felhasználási lehetőségek száma.

Kinek mi jutott eszébe? Mire fogja használni a fenti szolgáltatásokat?