A tavalyi év után 2023-ban is csatlakozunk az ország legnagyobb pályaorientációs napjához. A Nők a Tudományban Egyesület szervezésében megvalósuló programot április 27-én tartjuk a Yettel Házban, ezúttal közösen a CETIN-nel. Olyan középiskolás lányokat várunk, akiket érdekel a tudomány, a technológia, a matematika vagy a mérnöki pálya. Arra biztatunk titeket, hogy hívjátok fel tanár vagy diák rokonotok, ismerősötök figyelmét a lehetőségre, jöjjenek el hozzánk egy nap erejéig és kukkantsanak be a mobiltechnológia kulisszái mögé!

“Minden lány megérdemli, hogy részt vegyen annak a technológiának a kifejlesztésében, ami megváltoztatja a világunkat és annak vezetőit.” Malala Yousafzai, Nobel-békedíjas pakisztáni születésű emberjogi aktivista szavai ezek, aki évek óta küzd a lányok tanuláshoz való jogáért.

Habár Magyarországon szerencsére az oktatás területéről nem szorulnak ki a lányok, mégis ritkán gondolkodnak arról, hogy informatikusok, fizikusok vagy űrkutatók legyenek. A fiatal lányok már az iskolában is kevésbé merik próbára tenni magukat a „fiús” tárgyakban és nehezebben érvényesülnek ezeken az órákon. Pedig a lányoknak is van helye a műszaki tudományokban, és szükség is van rájuk.

Ebben segít a Lányok Napja. A Nők a Tudományban Egyesület szervezésében megvalósuló programsorozat célja, hogy a fiatal lányok észrevegyék a tudomány, a technológia, a matematika és a mérnöki – összefoglaló néven STEM – pályán rejlő lehetőségeket. Azt szeretnék elérni, hogy a fiatalok bátran és magabiztosan induljanak el a STEM területek irányába, új lehetőségeket kapjanak, nőjön az önbizalmuk, és a változások elindítói legyenek saját közösségükben.

Ahogy tavaly, úgy idén is csatlakozunk a résztvevő nagyvállalatok, egyetem és kutatóintézetek sorához, és egy nap erejéig (április 27-én) megnyitjuk a Yettel Házat a középiskolások előtt, hogy személyesen tekinthessenek be a mobiltechnológia kulisszatitkai mögé.

Hogy mi vár majd rájuk? Megismerkedhetnek a mobilhálózat rejtelmeivel, az IT területekkel, a szerverszobák titkaival, a piackutatás, a data science és riporting területeivel, részt vehetnek egy exkluzív házbejáráson, a nap végén pedig egy inspiráló kerekasztal beszélgetés is vár rájuk.

A pontos programot és a jelentkezési lehetőséget az alábbi oldalon, a ’Fogadóhelyek’ menüpont alatt találjátok: https://lanyoknapja.hu/. Köszönjük, ha hírét viszitek a programnak!