Míg a mai gyerekeknek egy digitális világba csöppenve alapvető az internetelérés, a mobilinternet jelenléte az életükben, szüleiknek és tanáraiknak sok esetben kihívást jelenthet, hogy az online térben is a megfelelő segítséget, támogatást nyújthassák gyermeküknek. Ebben szeretne a szülők segítségére lenni a Telenor Hipersuli kiadványa, a „Hogyan beszélj a gyerekekkel az internetezésről?”.

Az igen részletes, negyvenoldalas kiadvány négy fő fejezetből áll. Az első a tudatos internethasználatba vezeti be az olvasót, elmagyarázza, miként lehet „jól” használni a világhálót anélkül, hogy az függést alakítana ki a gyerekekben. A második fejezet az online veszélyhelyzetekre fókuszál, kifejtve például az online ismerkedés vagy a szexting kockázatait. A harmadik fejezetből a szülők az internetezés biztonságos oldaláról kaphatnak képet: arról, hogy milyen nethasználati gyakorlatot érdemes bevezetni otthon, és miért fontos, hogy a gyerek úgy vigyázzon személyes adataira, mint bármely más féltett értékére. Témákra bontva ez a fejezett konkrét kérdéseket is tartalmaz, amelyeken keresztül családi körben feltérképezhetők a fiatalok internethasználati szokásai, így a szülők is célzottabban beszélgethetnek gyermekeikkel egy adott témakörről.

A kiadvány eredeti verzióját a Telenor Csoport adta ki, amit Magyarországon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a Telenor hazai szakértői adaptáltak a hazai viszonyokhoz. Az ismertetőt ide kattintva az oldal alján lehet letölteni digitális formátumban.

„Az internet fantasztikus lehetőségeket tartogat minden generáció számára. Van, akinek több, és van, akinek kevesebb támogatásra van szüksége, hogy ezeket a lehetőséget elérje és kihasználja. Kiadványunkkal egyszerre szeretnénk támogatni a szülők és a gyerekek felkészültségét, hiszen a jelenleg is zajló digitális forradalom közepette a digitális tudás, a lehetőségek és veszélyek pontos ismerete a jövőben nélkülözhetetlenek lesznek.” – mondta el Christian Wulff Søndergaard, a Telenor Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese.

A Telenor fontos célkitűzése, hogy a technológia segítségével csökkentse a társadalmi egyenlőtlenségeket és segítse a korszerű, digitális oktatás terjedését, ezért kiemelt figyelmet fordít a biztonságos netezéssel kapcsolatos ismeretterjesztésre és tudatosításra a gyerekek körében. 2017-ben több mint 4 ezer diákot ért el biztonságos internet oktatásával. A vállalat önkéntes munkatársai országszerte összesen 150 órában tartottak oktatást 1600 diáknak, többek között a Digitális Témahét programsorozat keretében, amelyez a Telenor idén is csatlakozik április 9-13. között és tart képzést az ország több iskolájában, köztük Hipersulikban.

Tagged in: