Évről-évre egyre több kisiskolás karácsonyi kívánságlistáján szerepel a saját mobiltelefon, a szülőkben pedig sok dilemma merülhet fel, főleg az első kiválasztásakor, legyen szó a telefon méretéről, értékéről vagy akár a megfelelő életkorról. Koren Balázs, a Telenor Hipersuli programjának szakértője, aki maga is gyakorló apuka, segít eligazodni a döntés meghozatala előtt.  

Decemberben elkezdődött a nagy ajándékbeszerzési hajsza. Ahogy minden évben, most is az elektronikai eszközök szerepelnek a lista elején, hiszen sok gyerek álmodik ilyenkor arról, hogy megkaphatja élete első mobiltelefonját. Míg azonban ők valószínűleg a legdivatosabb és a legjobb tulajdonsággal rendelkező eszközről álmodnak, könnyen előfordulhat, hogy szülőként más az elképzelésünk. Ezeknek a mobiloknak az ára ugyanis kissé magas lehet ahhoz képest, hogy tulajdonságaik nagy részére nincs szüksége egy kezdő felhasználónak. Egy belépő szintű készülék bőven elegendő tulajdonsággal bír, ráadásul kisebb a kár, ha csemeténk elveszti vagy leejti azt. Hogy ne érje csalódás a készülék miatt, beszéljük át vele közösen a vásárlás részleteit. Jó kiindulópont az egyezségre, ha megszabunk egy költségkeretet, amin belül megnézhetjük a lehetséges mobilokat, felmérve a képességeiket, funkciókat és a preferenciákat. Ha álmai telefonja kicsivel többe kerül, mint a meghatározott keret, és gyermekünk rendelkezik zsebpénzzel, felajánlhatjuk, hogy abból kipótolhatja az árát.

Mi az ideális életkor az első telefonhoz?

Erre nincs pontos válasz, de ahogy a Szülők a Neten podcastben elhangzik, hogy például az autóvezetésnek is van egy megszabott életkori minimuma, úgy itt is érdemes azt kitűzni célnak, hogy gyermekünk készen álljon a használatra, és képben legyen a rá leselkedő veszélyekkel. Az igények, körülmények családonként eltérőek, de fontos, hogy közösen hozzuk meg a döntést, és a telefon használatát tudatosan kezeljük. Talán a leggyakoribb félreértés, ha a szülő azt gondolja, hogy a gyerek „digitális bennszülött” és ezért automatikusan ért az okoseszközök használatához. Pedig ahogy egy kisiskolást nem engedünk el egyedül a városba, úgy az okostelefon világában is érdemes fogni a kezét. Ez persze nem azt jelenti, hogy kémkedjünk utána, hiszen ha úgy érzi, nem bízunk benne, lehetséges, hogy titkolózni fog. Beszéljünk vele az internetes tartalmak megbízhatóságáról, hogy megtanulja tudatosan kezelni a szembejövő információkat – ezzel kapcsolatban a Hipersuli TudatosNet oldala is hasznos információkat nyújt. A lényeg, hogy ha bármilyen váratlan tartalomra bukkan vagy rossz élmény érné a digitális térben, merjen kérdezni, beszélni róla.

Ne hagyjuk teljesen felügyelet nélkül!

Fontos az első mobiltelefon megvásárlásával egyidejűleg tisztázni a gyerekkel a szabályokat, például, hogy mennyi időt tölthet el a képernyő előtt, vagy hogy este ne használja az eszközt. Legyenek olyan periódusai a napnak, amikor félre kell tennie mobilt, különös tekintettel a családi közös étkezésekre, ami fontos, hogy az együtt töltött időről szóljon és ne arról, hogy a telefont nyomkodja. Ugyanígy célszerű tudatosítani benne, hogy az este már a nap lezárásáról szól, a közös játékról, a lefekvésre készülődésről. Ilyenkor már azért sem célszerű a telefon képernyőjét nézni, mert az abból sugárzó kék fény élénkítő hatással van a szervezetre, ezért 1-2 órával alvás előtt már nem javasolt a használat. Mutassuk meg, hogyan kell használni az alapvető programokat (chat, e-mail, böngészés), és azokat a funkciókat is, amelyekről érdemes először a szülőkkel konzultálni. Ne tiltsunk egyből, hanem beszéljük át a kockázatokat az egyes oldalak esetében. A Family Linkkel is korlátozhatjuk a nem kívánatos tartalmakat, illetve ez a program szükséges ahhoz is, hogy a 13 év alatti gyerekeknek is lehessen Google-fiókja.

Digitális oktatáshoz nagyképernyős telefont

Az eszköz kiválasztásakor nézzük meg jól a kijelzőjét, hiszen gyermekünk ezt a felületet fogja figyelni – ha digitális oktatáshoz is használja, akár naponta több órán keresztül. Vegyük a kezünkbe, és próbáljuk ki: elég nagy a képernyő, jó azt nézni, nem vibrál, szép a felbontása? A telefon kialakítása szempontjából hasznos a nagy tárhely az appoknak, fotóknak és videóknak, és a jó kamera, illetve előny lehet a 3,5″ „jack” aljzat – így könnyen találunk hozzá fülhallgatót. A méret szempontjából azonban az is fontos, hogy egyben kompakt legyen a telefon, olyan, ami könnyen megfogható, és kisebb eséllyel esik ki a kezéből. A kamaszoknak már az előlapi kamera jó képminősége is fontos lehet, illetve az online oktatáshoz hasznos a megbízható, jó hangszóró és mikrofon. Ne feledjük azt sem, hogy az iskolás korosztály ma már a kommunikációt szinte kizárólag az interneten folytatja. Készülékválasztáskor így mindenképp figyeljünk oda arra, hogy kényelmesen tudjon rajta netezni, azaz legyen a készülék 4G-képes, és nem utolsó sorban legyen hozzá mobilinternetet tartalmazó szolgáltatás. Azonban mielőtt önálló internetet adunk gyerekünk kezébe, készítsük fel őt, hogy biztonságosan használhassa.