A járványhelyzet alatti korlátozó intézkedések sajnos az idei karácsonyt is beárnyékolják, hiszen vakcina híján idős szeretteink védelmében egyelőre csak egyetlen magatartás lehet helyes: a távolságtartás. A Telenor friss kutatása szerint sokan nem is terveznek ezért élőben találkozni a nagyszüleikkel. A digitális eszközöknek hála, ma már nekik sem kell nélkülözniük az ünnep hangulatát, a családi együttlétet. Nézzük meg, hogyan vonhatjuk be őket az ünneplésbe.

Már csak néhány nap, és itt a karácsony, az év sokak számára talán leginkább várt időszaka. Ilyenkor nem csak a lakóhelyünk telik meg fényfüzérekkel, díszgömbökkel, fenyőfa-illattal, de a lelkünk, a gondolataink is kiszakadnak egy kicsit a hétköznapok mókuskerékből, hogy az ünnepet feltöltő pihenéssel, a szeretteinkre, barátainkra való odafigyeléssel töltsük. Mert végső soron az emberi kapcsolatok, a velük töltött közös idő teszi szebbé az együttlétet. A karácsonyfa köré gyűlt, izgatott gyermekek látványa, a barátokkal való közös forraltborozás és nevetés, a nagymama által frissen készített bejgli szobát betöltő illata hosszú ideig emlékünkben marad.

Az idei ünnep azonban kicsit másképp zajlik majd, ahogyan azt már megszoktuk. A tavasszal berobbant világjárvány az életünk számos területén kényszerű változást hozott, és sokan talán nem is gondoltuk, hogy a nyári lazító intézkedések után a tavaszinál még szigorúbb szabályok fogják majd korlátok közé szorítani az ünnepet. Ennek legnagyobb vesztesei kétségkívül az idősebbek, akiknek a szervezetére a vírus a legnagyobb veszélyt jelenti, az immunitást biztosító vakcina pedig ugyan belátható, ugyanakkor mégis bizonytalan távolságra van. Az ő védelmük érdekében tehát egyelőre az az ésszerű megoldás, ha egyáltalán nem, vagy csak szükség esetén érintkezünk velük.

A Telenor friss reprezentatív kutatásának eredménye szerint az idén ezt sokan komolyan is veszik majd. A megkérdezettek 44%-a a járvány miatt kevesebb személyes találkozást tervez az ünnepek idején, és közülük közel 50% úgy véli, hogy leginkább az idősebb, nem közös háztartásban élő rokonokkal, szülőkkel, nagyszülőkkel nem fog találkozni. A vírushelyzet hatására általában is az idősekre jellemző a kevesebb szociális interakció: a 60-69 évesek 64%-a csökkentette a személyes találkozások gyakoriságát.

Mit tegyünk, hogy a nagyszülőt is bevonhassuk az ünneplésbe?

Nyilvánvalóan nem helyettesítik a személyes jelenlétet, de az elszigeteltség ellen az online kommunikáció és a digitális eszközök megoldást jelentenek. Ezeken keresztül, ideális esetben, már jó minőségben mutathatjuk meg magunkat, a környezetünket. Így nagyszüleink is szinte az események középpontjában érezhetik magukat, amikor 24-én este együtt a család: bekapcsolódhatnak a közös éneklésbe, láthatják az unokák önfeledt örömét, mikor kibontják a tőlük kapott ajándékot, de még a közös szórakozás, játékok elővétele sem képezhet akadályt.

A technikai háttér kapcsán mindehhez az a legideálisabb, ha már rendelkezik a nagyszülő stabil, gyors, lehetőleg kábelen érkező internetkapcsolattal, hiszen így akár folyamatosan, szakadásmentesen biztosított a stabil videókapcsolat a családdal. Az igazán felkészültek pedig beszereztek már laptopot, vagy valamilyen képernyővel rendelkező okoseszközt idős szerettüknek, hogy tartani tudják velük a kapcsolatot.

Ha nincs kábeles internetkapcsolat, és még okoseszköznek is híján vannak a nagyszülők, még nincs késő megtalálni az ő és a mi igényeinknek is megfelelő megoldást. Manapság például igen kedvező áron beszerezhetők olyan mobil-adatcsomagok, amik a bennük meghatározott adatmennyiség felhasználásáig érvényesek, és bőségesen elegendők a karácsonyi családi események online követésére. Eszköznek részükre célszerű tabletet választani, mert könnyen hordozható, ugyanakkor az okostelefonok képernyőjénél jóval nagyobb méretben videótelefonálhatnak rajta. Ami fontos, hogy valószínűleg éppen nem a ma divatos, káva nélküli tabletek lesznek az ideálisak, hanem érdemes szétnézni a régebbi típusok között, amiknek még szinte ujjnyi vastag a szélük. Ezeknél a készülékeknél sokkal kisebb az esélye, hogy az idős rokon véletlenül megnyit hívás közben egy másik applikációt, vagy kilép a beszélgetésből.

Ha számukra még egy teljesen új világ az okoseszköz használata, mert korábban még nem merült fel irántuk az igény, legyünk nagyon türelmesek. Minden szükséges beállítást végezzünk el az eszközön, így állítsuk be a Wi-Fi- vagy mobiladat-kapcsolatot, töltsük le a megfelelő applikációt (a Zoom, a Microsoft Teams és a Skype a manapság legnépszerűbbek), sőt, az egyszerűség kedvéért akár még egy widgetet is tegyünk ki a képernyőre. Így a nagymama vagy nagypapa a képernyő bekapcsolása után mindössze egy gombnyomásra elindíthatja velünk a videochatet.

Ha mindezekre nincs lehetőség

Előfordul, hogy bizonyos okok miatt az idős rokon ódzkodik az okoseszközök használatától, vagy akár más okból kifolyólag nincs meg a feltétele a videós összeköttetés megteremtésének. Ilyen esetben is mindenképp érdemes a telefonos kapcsolatot egy kifejezetten az idősek részére kitalált, nagy nyomógombos mobilon tartani. Ezeknek rendeltetésből adódóan a kezelésük is jóval egyszerűbb, hogy a legidősebb korosztály is elboldoguljon rajtuk.

Az egyszerűség és a könnyű használat egyben az idősek védelmét is szolgálhatja ezeknél a telefonoknál, hogyha már nem is érintkezünk a nagyszülőkkel, legalább nagyobb biztonságban tudhassuk őket. Számos helyzetben adódhat ugyanis, hogy esetleg azonnali segítségre van szükségük, ám ezt nehéz megoldaniuk, a családtagok pedig nem elérhetőek éppen. Léteznek olyan szolgáltatások, amelyek az ilyen helyzetekre kínálnak megoldást, például felhívnak egy egészségügyi diszpécserközpontot, ahol akár napi 24 órában tudják fogadni a hívásokat és segíteni, ha netán elesik, nehézkesen mozog, vagy gyanús hangokat hall a lakásban a nagyszülő. Néhány eszközön ráadásul erre külön dedikált SOS gomb található, ami azonnal tárcsázza a megfelelő számot.

Bármilyen eszközön is tartjuk a kapcsolatot az idei ünnepekkor a nagyszülőkkel, a legfontosabb, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a szokásosnál is nagyobb figyelmet kapjanak. Fontos érezniük, hogy ugyanúgy részei most is az ünnepnek, mint bármikor máskor korábban. A digitális eszközök segítségével pedig a nap bármely részén, szinte korlátok nélkül biztosíthatjuk őket figyelmünkről.