Iskolánk Szegedtől 17 kilométerre, Zsombón található. Tanulóink száma 230, ebből 200 diákunk vesz részt a Hipersuli programban. Huszonegy pedagógusunkból tizenegyen erősítik a Hipersuli csapatát.

Jelentős múlttal rendelkezünk mind a digitális oktatás, mind a projektpedagógia terén. 2006-ban a HEfOP 3.1.3-as pályázat módszertani újításaival (projektpedagógia, differenciálás, interaktív tábla használata) ismerkedhettünk meg, majd két évvel később a TÁMOP 3.1.4-es pályázat további eszközökkel és új tanulásszervezési eljárásokkal (tömbösítés, témahetek, három hetet meghaladó projektek, tanulói netbookok és szavazórendszer) gazdagított minket. A 2011-ben induló TIOP 1.1.1 – az újabb eszközbeszerzésen túl – a digitális mérés-értékelésre, valamint a digitális eszközhasználatra helyezte a fő hangsúlyt. Indulása óta használjuk az eLEMÉR önértékelő keretrendszert, ami azt mutatja meg, hol tart az iskola az IKT intézményfejlesztő használata terén. Ezen kívül dolgozunk azon is, hogy iskolánk eBiztonsági Minősítését megszerezzük.

Nem csak hazai pályázatokban, de európai vonalon is jelen voltunk, hisz évekig iskolánk látta el az eTwinning regionális képviseletét, melynek köszönhetően több projektben is részt vettünk. Ezen felül két Comenius projektünk volt eddig (A Scientific Challenge for European Eco-citizens [link: https://ecosite.jimdo.com/], Roots in Music, Growth for a Future Together [link: https://rootsinmusic.jimdo.com/]. Nemzetközi oktatásfejlesztési munkákban, kutatásokban is dolgoztunk már, többek között a European Schoolnet által 2007-ben kezdeményezett MELT – Learning Resources for Schools [link: http://info.melt-project.eu/ww/en/pub/melt_project/welcome.htm] projektben, ahol egy európai tananyag- és feladatbázis létrehozása volt az egyik fő cél. Ezt követte 2011-ben az iTEC (Innovative Technologies for the Engaging Classroom) [link: http://itec.eun.org/web/guest;jsessionid=11C80040C1C2FF4807EFE6B7F05412FC], ahol a jövő osztálytermét terveztük meg, kísérleteztünk új módszerekkel és számtalan hasznos alkalmazással, weboldallal gazdagodhatott a pedagógiai repertoárunk.

Pedagógusaink előadói és résztvevői voltak több hazai és külföldi konferenciának, valamint az IKT Műhelyeknek [link: http://www.sulinet.hu/iktmuhely/] 2008-ban és 2010-ben, megmérettették magukat a suli.net.tan és az e3 pályázatokon. 2011-ben együtt dolgoztunk a Microsoft-tal a Partners in Learning for Schools (innovatív iskolák) programban. Egy Microsoft Innovative Educator és egy Innovative Educator Expert segíti a szakmai munkát iskolánkban.  Jelenleg az IVSZ által kezdeményezett Mintaiskola programban veszünk részt, illetve a jövő évben kezdődő új innovációnkon dolgozunk közreműködő partnerünkkel, a Tabelloval.

Részvételünk a Hipersuli programban azt hivatott alátámasztani, hogy iskolánk elkötelezett a digitális technológia, valamint az új módszerek iránt. A programnak köszönhetően adott mind a technikai, mind a szakmai támogatás lehetősége. Tekintettel arra, hogy ettől a tanévtől diákjaink és pedagógusaink is nagy számban vesznek részt a programban, egy meghatározott munkaterv alapján haladunk, melynek többek között célja a program megvalósulásának és hatékonyságát nyomon követése is.

A zsombói tanárok bemutatkozása: http://www.hipersuli.hu/suli/zsombo

Az iskola weboldala: http://szikai.hu/ 

Tagged in: