Tavaly ilyenkor már mindenki azon gondolkodott, másnap milyen lesz visszatérni az iskolapadba, mi vár rá az új esztendőben. Idén ez egy kicsit másképp van, a legtöbb iskolában még egy hetünk van a visszatérésig. Amennyit lehetőségünk adódik, töltsünk a friss levegőn és mozogjunk, találjunk ki olyan közös programokat, amit iskola/munka mellett nincsen lehetőségünk. Azonban, bár a gyerekek többsége még egy hétig lubickolhat a szünet örömeiben, sok szülő már kénytelen – ha home-officeból is, de – visszatérni a munkába, így a gyerekek, fiatalok sok esetben otthon töltik az időt. A mostani bejegyzésünkben azt szeretnénk körüljárni, hogy milyen digitális lehetőségek vannak a diákok számára, hogy ezt az előttünk álló hetet ha játékosan is, de olyan tevékenységekkel töltsék, amik hasznukra vannak.

YouTube

Talán meglepő, hogy elsőként a YouTube kerül elő, holott a videómegosztók sokszor pont azok a digitális csatornák, aminek használatát sokan inkább visszaszorítanák gyermekük esetében. Azonban többször látjuk, hogy mégis kézenfekvő megoldásként tekintenek erre a szülők: a gyermek elé tesznek egy telefont vagy tabletet és azon elindítanak egy videót. A kicsik csendben vannak, a nagyobbak is, így a szülőnek lehet nyugodtan a munkára, megbeszélésre fókuszálni. Ha szülőként a szünetben ezt a megoldást választjuk, akkor gondoskodjunk arról, hogy a megfelelő tartalom kerüljön a gyerek elé, hiszen lehet a YouTube-ot is jól használni.

A YouTube amellett, hogy a szórakoztató – és sokszor hasznos – tartalmakkal szinte végtelen időre le tudja kötni a fiatalokat, rengeteg haszontalan vagy az adott korosztálynak akár egyenesen káros tartalommal is rendelkezik. Emiatt jó, ha előre megfontoljuk milyen videót, általunk összeállított lejátszási listát teszünk a gyermek elé, sőt, hogy milyen Google fiókkal lépünk be a gépen, amit a gyerek használ!. A legkisebbek számára a YouTube Kids alkalmazás ajánlott, ráadásul, ha gyermek profillal használják az eszközt, akkor eleve nem is ér el mást a gyerek.

A YouTube Kids használatáról, beállításairól itt kaphat mindenki kicsit bővebb információt:

https://www.youtube.com/watch?v=VWFpqibTk7g&t=35s

További videók a TudatosNet használatról a ProSuli csatornán.

A nagyobbak számára viszont a YouTube rengeteg olyan értékes tartalmat is tartogat, ahol izgalmas lehet játékosan akár fizikával, akár más tudományterületekkel is megismerkedni. Ilyen csatornák lehetnek például:

Vagy akár ha már angol nyelv nem okoz problémát, akkor további érdekes csatornák lehetnek a következők:

Alkalmazások

Szeretnénk néhány olyan alkalmazást, weboldalt mutatni, amiket érdemes lehet telepíteni a szabadidő hasznos eltöltéséhez. Játékos tanulás, kicsit a szürkeállomány karbantartása céljából.

Duolingo. Az alkalmazást talán nem kell senkinek bemutatni. Az otthoni nyelvanulásra egyik legtöbbet használt alkalmazás. Az utóbbi időben (egyelőre csak iOS rendszerekre) elkészült a matematikaoktató alkalmazásuk is. Ez főleg az alsós, esetleg felsős diákok számára lehet izgalmas.

Dragonbox. Fizetős, de igényes alkalmazáscsomag matematikai, logikai képességek fejlesztésére. A Dragonbox alkalmazáscsalád már a Kahoot! kezelésében van.

Versike. Online verstanulás. Aki szeret verset tanulni, vagy esetleg éppen nem.

Seterra. Térképek, minden, ami földrajz és utazás. Kvízek, játékok.

Okosdoboz. Főleg az alsós korosztály számára ajánlott remek oldal, ahol játékos kvízek, feladatok, pontgyűjtés közben tudják fejleszteni tudásukat.

Videotanár. Tanulás, kvízek, tudásellenőrzés. Igazi remek kiindulópont tudásunk rendbetételére.

Tankönyvek, tananyagok

Biztosan vannak olyanok is, akik a homlokukra csapnak (lehet majd csak vasárnap este), hogy a könyv, amiből a szünetre házi feladatot kaptak, bent maradt a suliban. Az is lehet, hogy valaki most szeretne a szünetet kihasználva gyakorolni, pótolni vagy éppen előre készülni. Ezzel sincs feltétlenül probléma, mert a legtöbb tankönyv elérhető online formában is.

  • https://www.tankonyvkatalogus.hu/ – itt megtalálható az összes új NAT-hoz kapcsolódó tankönyv és további feladatgyűjtemények is.
  • https://www.mozaweb.hu/ – aki a Mozaik kiadó könyveiből tanul, ők a mozaweb oldalán fogják megtalálni tankönyveiket. Sajnos a pandémia végével az ingyenes elérés megszűnt, így itt ha teljes tankönyveket szeretnénk elérni, akkor fizetni kell érte.
  • http://mek.oszk.hu/ – A Magyar Elektronikus Könyvtár kínálatában is érdemes körülnézni, igaz, itt nem a tankönyvek, de esetleges kötelező olvasmányok, vagy verseskötetek után kutatva megtalálhatjuk a hiányzó irodalmat.

Mesterséges Intelligencia

Végül, de nem utolsó sorban, nem mehetünk el szó nélkül a Mesterséges Intelligencia mellett. Az utóbbi hetek, hónapok, 2022 vége az OpenAI által publikussá tett ChatGPT-től volt hangos. Ez az online chat felület, amin keresztül egy MI-vel tudunk „társalogni”, tőle tudunk kérdezni, az egyik legizgalmasabb és igen szórakoztató online újdonság. A ChatGPT használható keresőként is, meg tudjuk kérdezni mikor született Napoleon, de akár matematikai feladatokra is kaphatunk választ, vagy éppen programozást gyakorolhatunk vele.

A ChatGPT jelenleg béta változatban van, így érdemes fenntartással kezelni, nem minden válasza tökéletes, de egy olyan kiváló lehetőség érdeklődő diákok számára, hogy ismereteiket szinesítsék, amit kevés más eszköz tud megadni.