Öt iskola 15 osztályával indul a Telenor Magyarország Zrt. Hipersuli Oktatási Progamja, melynek célja, hogy a mobileszközök és a mobilinternet révén segítse a korszerű, digitális oktatás terjedését. A Microsoft Magyarország Kft., a Köznevelésért Felelős Államtitkárság, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Digitális Esélyegyenlőség Alapítvány közreműködésével induló projekt részeként négy vidéki és egy budapesti iskola 363 diákja élvezheti a Hipersuli előnyeit a Hipernet segítségével.

„A mobilinternet terjedése nemcsak kényelmesebbé teszi életünket, hanem jobbá is teszi a világot. Az év végére majdnem minden magyar településre eljut a Hipernet, melynek révén a még a legkisebb falvakban élő gyerekek is ugyanazokhoz a tanulási lehetőségekhez férnek hozzá, mint nagyvárosi társaik. A Hipersuli programmal abban szeretnénk segíteni a gyerekeket, hogy hatékonyan és biztonságosan használják tanulásra a mobilinternetet és a mobileszközöket, szélesebb rálátást kapjanak a világra és tudatos internet-felhasználókká váljanak”, mondta Christopher Laska, a Telenor Magyarország Zrt. vezérigazgatója.

A Telenor vállalta, hogy kezdetben mintegy 160 Hipernet-eléréssel felszerelt táblagépet juttat el a Hipersuli Oktatási Program idejére a budapesti, ercsi, hódmezővásárhelyi, törökbálinti és zsombói iskolákba, és szakértői révén segíti a tanárok felkészülését, valamint biztosítja a digitális oktatáshoz szükséges háttértevékenységeket. A program célja az, hogy a legmodernebb technológiák felhasználásával a gyerekek oktatására és készségfejlesztésére a hagyományos, tankönyvekkel történő oktatás kiegészítésére hatékony és élvezetes lehetőségeket dolgozzanak ki.

A kísérleti programhoz partnerként csatlakozó Microsoft oktatóalkalmazásokat, és az órák lebonyolításához szükséges tanári vezérlőszoftvert szállítja a programba. Egy ilyen projektnél az eszközök biztosítása mellett kiemelt hangsúlyt kell, hogy kapjon a tanárok felkészítése is. A képzés során az eszközhasználat elsajátításán túl a pedagógusok megtanulják a megértést és a gyakorlást – így a rögzülést is – támogató alkalmazások kezelését, továbbá megismerkednek a 21. századi készségek elsajátítását támogató módszerekkel is. A Microsoft az ezzel kapcsolatos nemzetközi módszertanát honosítva, Microsoft Innovatív Pedagógus vizsgát tett tanár által adja át a programban résztvevő pedagógusoknak.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet digitális tananyagokkal támogatja a Hipersulit. A résztvevő iskolákat az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakembereinek ajánlása alapján választották ki.

A diákok mellett a programhoz csatlakozó iskolák harmincegy tanára is kap táblagépeket az órák megtartásához. A Hipersuliban részt vevő tanárok számára harmincórás tanfolyamot szervez a Telenor a Microsoft Magyarország Kft. és az OFI bevonásával, hogy felkészítsék őket a legmodernebb mobil eszközökkel történő tanításra. A képzésen nem csak a táblagépek kezelését és a biztonságos internetezést, hanem a digitális tananyag használatát és az internetes tartalmak tanórákba való integrálásának lehetőségét is elsajátíthatják a tanárok.

A projekt részeként két iskolában a gyerekek haza is vihetik a táblagépeket, másutt pedig közösen, kiválasztott tantermekben használják azokat. A kísérleti digitális tananyagokat egyebek mellett magyar nyelv, irodalom, történelem, kémia, fizika, matematika földrajz és idegen nyelvek oktatására fogják használni.

A kiválasztott táblagépeknek 10,1 colos, full-HD felbontású képernyője van, akkumulátoros üzemideje pedig eléri a 12 órát, tehát egy teljes tanítási napon át gond nélkül használható töltés nélkül. A készülékhez vezeték nélküli billentyűzet is jár, a hátuljából kihajtható támasztékkal pedig laptopokhoz hasonló módon is lehet használni.

A Hipersuli Oktatási Programban részt vevő iskolák:

  • Budapest, Áldás utcai Általános Iskola
  • Ercsi, Eötvös József Általános Iskola                  
  • Hódmezővásárhely, Németh László Gimnázium és Általános Iskola                                  
  • Törökbálint, Bálint Márton Általános Iskola és Gimnázium
  • Zsombó, Szent Imre Katolikus Általános Iskola    

Ezeket a tantárgyakat oktatják majd táblagéppel:

  • magyar nyelv és irodalom, történelem, vizuális kultúra, erkölcstan.
  • matematika, kémia, fizika, informatika
  • természetismeret, földrajz
  • angol, francia, német
Tagged in: