Sokkal kevésbé képesek felismerni a gyerekek a számukra ártalmas tartalmakat az interneten, mint azt saját bevallásuk szerint állítják – állapítja meg egy friss felmérés1. Mindeközben a szülők sem feltétlen tudják, hogyan álljanak hozzá gyermekük online tevékenységéhez, idővel pedig egyre kevesebb figyelmet szentelnek erre, pedig az online zaklatás tinédzser korban a leggyakoribb.

Az internethasználat mára a gyermekek mindennapi életének szerves részét képezi, és egyre kevésbé különböztetik meg az offline és az online világot – mutatott rá egy a közelmúltban publikált, összesen több mint 3300 gyerek és szülő bevonásával az Egyesült Királyságban készült felmérés.

Az Ofcom kutatásában résztvevő gyerekek többnyire magabiztosak voltak abban, hogy képesek megkülönböztetni a valódi és hamis online tartalmakat, ám ez nem állt összhangban azzal, amikor a kutatócég mindezt szimulált körülmények közt tesztelte: a résztvevők ugyan képesek voltak felismerni egy-egy hamis közösségi médiaprofilt, azonban könnyen bedőltek például a félretájékoztatásnak.

Mindemellett az online lét ártalmas oldala is felszínre került a felmérésben, ugyanis a válaszokból kiderült, hogy háromból egy gyerek látott már olyasmit az interneten, ami aggasztotta vagy egyenesen felzaklatta, sőt, számtalan közülük áldozata volt már zaklatásnak a közösségi médiában, online játékokban, üzenetküldő vagy videós chat alkalmazások használata közben.

A felmérés a szülői attitűdöt is vizsgálta. Bár többnyire biztosak abban, hogy elég tudással rendelkeznek ahhoz, hogy gyermekük biztonságban legyen a neten, jó részük mégsem tudja, hogy milyen szemléletet kövessen gyermeke internethasználata kapcsán. A szülők bevallása szerint aktívan követik gyermekeik online jelenlétét, ugyanakkor a válaszokból az is kiderült, hogy ez egyre inkább alábbhagy, ahogy nőnek a gyerekek.

A Yettel egy korábbi felmérése2 a magyar szülők körében is hasonló megállapításra jutott: azaz ahogy cseperedik a gyerek, a szülők egyre kevesebb figyelmet szentelnek az online tevékenységének. A netes zaklatás és viselkedés jóval kevesebb figyelmet kap, mint például az iskolai ügyek, miközben a cyberbullying, vagyis az online zaklatás épp a tinédzsereket érinti leginkább.

A világhálóra csak tudatosan

Egy átlagos gyerek tizenegy évesen kapja meg első saját telefonját, és sokszor már a három-négyévesek is hozzáférnek szüleik táblagépéhez vagy laptopjához, így óhatatlanul is kapcsolatba kerülnek az internet túlnyomórészt korlátok és szabályozás nélküli világával. A szülőknek könnyebb dolga van, amíg a kisebbek csak mesét szeretnének nézni, azonban amikor a gyermek már önállóan indul neki a világhálónak, sok szülő nem tudja, hogyan lehet képes gyermeke védelmét biztosítani.  Ebben segít a Szülők nagy mobilkönyve, ami Will Geddes, brit kiberbiztonsági szakértő esettanulmányaival és tanácsaival igyekszik támpontot adni a szülőknek abban, hogy miként lehetnek részei gyermekünk online életének. A Yettel és a Forbes összefogásában a könyv online is elkészült: 14 fejezeten keresztül dolgozza fel a biztonságos internetezés témakörét, kezdve az egészséges technológiai körülmények kialakításától, a sextingen át a pornográfia és az erőszakos tartalmak kivédéséig.

További részletek

[1]Children and parents: media use and attitudes report 2022 (ofcom.org.uk)
[2]https://www.yettel.hu/sajto/kozlemeny/a-jo-szulo-gyerek-kapcsolat-segit-az-internet-veszelyeinek-kivedeseben