Az AVAZ súlyos beszédzavarral küzdő gyermekek és felnőttek akadálymentes kommunikációját támogató alkalmazás, amely a Telenor támogatásával megvalósult fejlesztés.

Szeretettel várunk mindenkit egy élő online workshopra, akit érdekel, hogyan segítheti ez a kommunikációs alkalmazás a speciális igényű gyerekek és felnőttek életét. A program során szakemberek, érintettek és segítőik beszélnek arról, hogyan használják az eszközt a mindennapokban. A Telenor célja, hogy a szülők, tanárok, gyógypedagógusok és hallgatók is megismerkedjenk az alkalmazással és hatékonyan segítsék speciális kommunikációs igényű gyermekeiket, tanulóikat, társaikat.

Az esemény időpontja 2021. július 1., csütörtök 15:00 – 16:30. Részletes programterv itt: https://fb.me/e/JVOBA4sJ

Hogyan működik?

Az alkalmazás az AAK módszert használó emberek számára teljes körű kép- és szövegalapú lehetőséget nyújt a verbális kifejezésre, szintetizált beszéd segítségével. Az AVAZ magyar verziójának szókincse több mint 2500 szóból áll, és egyszerűen személyre szabható. Az appban 45000 kép található, melyekből mindenki testre szabhatja saját aktív szókincsét és ún. kommunikációs tábláit. A táblán minden egyes képhez egy-egy szó vagy mondat rendelhető, melyek megnyomásával a szavak és az összeállított mondatok magyar hangon szólalnak meg. A grafikus ábrák mellett a mondatalkotás folyamata billentyűzeten is kiegészíthető, valamint kép- és szövegpredikciók is elérhetők, így hatékonyabbá és kényelmesebbé tehető az appon keresztül folytatott kommunikáció. Szókeresésnél pedig a beírt kezdőbetűk hatására megmutatja az app a szó pontos elhelyezkedését a táblán.

Az applikációban elkészített mondatok jelenleg kimásolhatóak e-mail-be, vagy bármely üzenetküldési felületre. A fejlesztés későbbi fázisában az elkészült gondolatoknak nem csak szöveges változata, hanem a képi megjelenítése is közvetlenül az applikációból továbbküldhető lesz, ami segíti például a távoli kommunikációt a logopédussal vagy terapeutával. A tervek között szerepel a képernyőmegosztás-funkció is, így egy online meetingen a beszélgetés résztvevői hallhatják is a megszerkesztett mondatokat, ezzel az AVAZ a beszédzavarral küzdők online oktatásában is alkalmazható lesz.