A pénteki változás egyik fontos kérdése: milyen eszközt adjak gyermekem kezébe?

Okostelefon, tablet, laptop? És melyikből milyet? Tanulásra az okostelefon nem a legideálisabb eszköz. Igaz, hogy az utóbbi időben a telefonok kijelző mérete lényegesen megnőtt, azonban mégsem alkalmasak arra, hogy 4-5 órán át folyamatosan nézze a gyermek a kis kijelzőt. Szövegek olvasása során nagyon tudja fárasztani a szemet.

Az okostelefon ideális kapcsolattartásra az osztálytársakkal, de elsődleges tanulói eszköznek nem alkalmas. Ehhez inkább a nagyobb kijelző és opcionális billentyűzet és toll miatt a tablet vagy a laptop ideális.

Tablet

Tableteket alapvetően a rajtuk futó operációs rendszer alapján különböztetjük meg. Két nagy rendszer van:

  • Android
  • iOS

Android operációs rendszer esetén olyan eszközt érdemes venni, ami minimum Android 7-es verziójú, de ideálisan 9 vagy a jelenleg aktuális 10-es verziót futtatja. .

iOS esetén az iPadOS javasolt. Ez a legújabb 13-mas iOS tabletre optimalizált verziója. Sok olyan extrával, aminek köszönhetően a rendszer pl. bluetooth egeret is támogat.

Kijelző méret:

9 inch vagy afeletti méretű tablet ideális. 10-12 inch az ideálisnak mondható méret. Egyrészt, ahogy ezt a bevezetőben az okostelefonokkal kapcsolatban megjegyeztük, szöveges tartalmak olvasása nagyobb kijelzőn sokkal kényelmesebb, jobban kíméli a szemet.

Ráadásul interaktív feladatok esetén is nagyobb terünk van dolgozni. Pl. egy matematika szerkesztési feladat esetében nem elhanyagolható, hogy mekkora kijelzőn dolgozunk.

Extrák:

  • Toll
  • Billentyűzet

A toll (iPad Pro és új iPad modellek, illetve Samsung S4, S6, …) a tabletek egyik leghasznosabb kiegészítője tanítás esetén. Kiválóa használható jegyzeteléshez, pdf dokumentumokba történő karikázásokra, vagy éppen feladatok visszaküldésére a tanárnak, nincs szükség nyomtatni, befényképezni, minden történhet azonal a kijelzőn.

Toll használható (kapacitív toll, nem nyomásérzékeny) más tabletekhez is, de tudni kell, hogy ezeknél a bevitel pontossága messze van a fenti kifejezetten tablethez értékesített tollakkal szemben.

A tableten történő munka esetén a billentyűzet hatalmas segítség lehet a szövegek bevitelében. Gyorsabb, ha valaki tud gépelni, illetve hatalmas előny, hogy külső billentyűzet használata esetén a teljes kijelzőt látjuk. Nem takarja azt el a felugró virtuális billentyűzet.

Laptop

Laptop esetén operációs rendszerek tekintetében 3+1 féle operációs rendszer közül tudunk választani:

  • Windows
  • MacOS
  • Linux
  • ChromeOS

Kezdjük a végén. A ChromeOS a Google tanulási célra szánt laptopjain futó Linux alapú operációs rendszer. Ezek a laptopok mivel egy Chrome böngésző köré fejlesztett operációs rendszert használnak, kifejezetten gyorsak web alapú munkára. Utóbbi időben már a Play Store-ból Anroid alkalmazások futtatása is lehetséges, valamint Linux futtatókörnyezet is telepíthető.

Amennyiben az iskola Google Classroom vagy más Google eszközökkel megoldható tanulási környezetet alakított ki, akkor ezek az eszközök ideálisak lehetnek.

Hátránya, hogy itthon nehéz beszerezni, külföldi példányokon sokszor nincs Magyar nyelvű billentyűzet. pedig ár/érték arányában nagyon jók.

Linux operációs rendszer régen a rendszergazdák saját teritóriuma volt. Mára már barátságos, mindenki számára könnyen kezelhető rendszerről beszélünk. Linux alapú laptop helyett jó választás lehet egy Raspberry Pi vásárlása. A 4-es verzió, 4 GB RAM-mal szerelve már kiválóan alkalmas tanulási célra, valamint otthoni munkára is. Emellett óriási lehetőségek vannak benne programozás, automatizálás terén.

MacOS. A Mac számítógépek nagy hátránya az áruk. Ezek a laptopok még használtan is jóval rdágábbak, mint a hasonló korú Windows rendszerű laptopok. A MacOS könnyen kezelhető, gyors és stabil (bár az utóbbi időben ez egyre kevésbé jellemző rá). Minden program megtalálható rá, így O365 vagy Google környezetben is lehet vele dolgozni, tanulni.

Windows. A legelterjedtebb operációs rendszer. Windows 10-nél régebbi rendszer nem ajánlott. Biztonság, stabilitás és programok szempontjából sem. Olyan eszközt érdemes venni, ami Windows 10 kompatiblis.

Méret:

A 12-13 colos méret már elegendő, de ha nem szeretnénk később hordozni, akkor 15, esetleg még nagyobb méretben is lehet gondolkodni.

Processzor:

Az Intel i5 processzora, vagy i7 szériája,illetev ezzel hasonló erejű más gyártók processzora ajánlott.

Memória:

8 vagy több javasolt. 4GB-nál kevesebb esetén sokszor lassulást fogunk tapasztalni.

Video kártya:

Amennyiben nincs igény grafikai munkára, a legegyszerűbb kártya is elegendő lehet.

HDD/SSD:

SSD javasolt. Sokkal gyorsabb, mint a hagyományos HDD.

Akku idő:

Otthoni munka esetén egy jó áru rossz akkumulátorral szerelt  laptop is kiváló lehet. Azonban bízva, hogy legkésőbb szeptembertől lesz már iskola,  a digitális oktatás új lendületet vesz, iskolába járáshoz praktikus, ha a laptop akkumulátora legalább 3-4 órát kibír egy töltésse.

Laptopok esetében is érdekes lehet a toll kérdés. Ezek legjobban ChromeOS és Windows rendszereken működnek. Nincs ma még érintőképernyős MacOS laptop. Linux esetén viszont annak a bekonfigurálása jelentket nagyobb kihívást.

Tagged in: