A digitális oktatási módszerek alkalmazásában ma már kevésbé az eszközök megléte jelenti a kihívást, hanem sokkal inkább a bevált gyakorlati megoldások ismeretének hiánya. A Hipersuli program második évében már leginkább a Hipernet-kapcsolat biztosítására és a pedagógus közösség építésére fókuszál. A Telenor oktatási programjában az elmúlt években rengeteg tapasztalat és ismeretanyag gyűlt össze a korszerű digitális eszközök és módszerek oktatásban való alkalmazásáról.

Mivel a program célja, hogy az internet és a digitális oktatás előnyeivel az országban minél több iskola élhessen a jelenlegi 16 résztvevő intézmény mellett, a tudás és a jó gyakorlatok megosztásához egy rugalmasan használható oktatási platformra volt szükség. Ezt biztosítja a Hipersuli legújabb partnere, a Webuni magyar fejlesztésű online képzési platformja, ahol bárki, bárhonnan, bármikor könnyedén tanulhat különböző interaktív kurzusokból.

A hipersuli.webuni.hu oldalon általános és középiskolás tanárok számára készült, több leckéből álló videós kurzusok találhatók. Ezeket Hipersuli-intézmények pedagógusai készítették saját szabadidejükben, akár több hetes munka árán, hogy a különböző oktatási szoftverek, applikációk, digitális megoldások használatáról szerzett tudásukat és tapasztalataikat megosszák kollégáikkal.

„Az oktatás motorját a pedagógusok jelentik, a Hipersuliban pedig rengeteg elhivatott tanárral találkozunk, akik nem csak nyitottan keresik és alkalmazzák a digitális oktatási lehetőségeket, de tapasztalataikat aktívan meg is osztják kollégáikkal, folyamatosan segítve őket. Ezt a fontos közösségépítő munkát és a tudásmegosztást teszi még könnyebbé a Hipersuli-oldal a Webuni.hu-n. Azért indítottunk el a platformot, hogy a Hipersuli-intézményeknek biztosított képzés mellett további szakmai segítséget adjunk a pedagógusoknak, és még könnyebben megismerhessék a legújabb technológiákat.” – mondta el Kutas István, a Telenor Magyarország vállalati kommunikációs igazgatója.

Az oldalra eddig felkerült hat videós tananyagból az érdeklődő pedagógusok egyebek mellett megismerhetik, hogyan lehet manuális javítást nem igénylő dolgozatokat íratni, online kvízjátékot használni egy nyelvórán, vagy milyen alkalmazásokkal válhatnak a tanórán is hasznos segédeszközzé a gyerekek okostelefonjai. Az oktatóanyagokba gamifikációs funkciókat építettek be, így az elvégzett kurzusok után a tanárok pontokat gyűjthetnek.

A hipersuli.webuni.hu oldalra bárki regisztrálhat, és ingyenesen, korlátozás nélkül elvégezheti a folyamatosan bővülő számú online kurzusokat. Az online felület több interaktív lehetőséget is biztosít: kérdéseket lehet feltenni a kurzus készítőinek és a többi résztvevővel is beszélgetést lehet kezdeményezni. Emellett a tananyagkészítés lehetősége is nyitott bárki előtt – legyen akár Hipersuli-pedagógus, akár más intézmény tanára – aki elkészítené saját kurzusát.

Tagged in: