Idén is megrendezzük diákoknak szóló robotika versenyünket. A jelenleg is nyitott nevezési szakaszban még 3 intézmény számára van szabad hely, a szerencsés pályázók automatikusan LEGO robot készletet kapnak, amivel felkészülhetnek a versenyre. A február végi megmérettetésre január 19-ig lehet jelentkezni, és 2024-ben először olyan iskolák is nevezhetnek, akik még nem tagjai a ProSuli programnak. Az idei verseny egyúttal a Robotex International nemzetközi robotika verseny hazai fordulója, így a 30 csapatból kikerülő két győztes csapat kvalifikációt nyer az észtországi megmérettetésre.

Február végén harmadik alkalommal rendezzük meg robotika versenyünket. Az eseményen két fős csapatok mérik össze tudásukat két korcsoportban: általános és középiskolás korosztályban. A versenyen 30 csapat indulhat, közülük összesen tizenkettőt a ProSuli támogat robot készlettel. Az eseményen idén először bármely magyarországi iskola – aki jelenleg még nem tagja a ProSuli programnak – nevezhet csapatot, a sikeres pályázók közül pedig hárman egy-egy saját LEGO robotkészletet kapnak, amivel már erre a versenyre is készülhetnek. A három szabad hely kiosztásáról a szervező ProSuli nyilvános sorsolás útján dönt majd. A verseny a törökbálinti Yettel Házban, két korcsoportban zajlik, mindkét korcsoport győztes csapatának jutalma, hogy részt vehet novemberben a 28 ország részvételével, Tallinban zajló Robotex International nemzetközi robotika versenyen, amelyre a részvételt a Yettel biztosítja.

Évente változó feladatok, bármikor feltűnhetnek új diák programozó-csillagok

A tavalyi versenyen úgynevezett “robot sumo” kategóriában mérkőztek meg egymással a diákok, amely során a robotoknak egy 1 méter átmérőjű porondon kellett megküzdeni és a körön kívül juttatni ellenfelüket.

Idén vonalkövetéses megmérettetés lesz a feladat, vagyis a diákok által programozott és irányított robotoknak egy meghatározott, változatos kanyarokkal ellátott vonalpályán kell minél gyorsabban és pontosabban végig haladni. A feladat megoldásához a robotok szenzorokat vesznek igénybe, amelyeket mozgásuk irányításához használnak.

Aki 2024. január 19-én éjfélig jelentkezik, az részt vesz a robotkészletek sorsolásán. A nyilvános sorsolást január 22-én tartják a szervezők, ekkor derül ki, hogy kik azok a szerencsések, akik saját LEGO robotkészletet kapnak a felkészülésre, az eseményen való részvételre és további oktatási célokra. A csapatok ezt követően egy bő egy hónapos felkészülési időszakban vesznek részt, amelyet az eszközök biztosítása mellett felkészítő anyagokkal is segít a ProSuli szakmai csapata. Akik a sorsoláson nem nyernek, egy következő körben jelentkezhetnek majd a versenyen való részvételre.

Büszkék vagyunk arra, hogy „házi” versenyből néhány év alatt egy rangos, nemzetközi megmérettetés hivatalos magyarországi előválogatója lett a ProSuli robotika verseny. A robotok egyre elterjedtebbek a munka világában, a gyártástól a szolgáltatásokig, így a verseny segíthet a diákoknak megérteni ezen eszközök működését és alkalmazását, ezáltal felkészültebben léphetnek ki majd a jövő munkaerőpiacára. Emellett számos olyan készségüket csiszolhatja, amelyekre az élet minden területén szükség van, így fejlődhetnek például a problémamegoldás, a kreativitás, a kritikai gondolkodás és a csapatmunka terén is. De a robotika pusztán szórakoztató és motiváló is lehet, hiszen a robotok izgalmas interaktív eszközök, számos felhasználási lehetőséggel

– mondta Koren Balázs, a ProSuli szakmai vezetője.

A robotika olyan, mint a LEGO: a végtelen lehetőségek tárháza. A mi különóránkon a gyerekek úgy tanulnak vele, hogy észre sem veszik. A robotokat be lehet vinni bármilyen tanórára, legyen az idegennyelv, irodalom vagy matematika. Így a szakkör egyúttal besegít más órákon is, a gyerekeket pedig rendkívüli módon motiválja a tanulásra

– mondta Fülöpné Kovács Krisztina, a ProSuli 2023-as robotika versenyén debütáló, és első helyet szerző Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium tanára.

Az idei ProSuli robotika versenyre az alábbi linken lehet jelentkezni: