Mit tehetek szülőként az iskolabezárások idején, hogy gyermekem tanulási körülményei adottak legyenek? – Praktikus tanácsok szülőknek

Mivel az iskolák bezárnak és a diákok nem tudnak személyesen részt venni az oktatásban, előtérbe kerülnek a digitális oktatás nyújtotta lehetőségek a tanulás és a tanítás online módon történő folytatására. Az alábbi dokumentum egy alapvető javaslatcsomagot tartalmaz olyan pedagógusoktól, akik már digitális eszközöket alkalmaznak az oktatásban mindennapi gyakorlatuk során.

Az iskoláknak optimális esetben az a szempont, hogy az intézmény egységes platformot használjon (pl. Office 365, Google Suite for Education, esetleg valamilyen virtuális osztályterem) és ebbe vonja be a gyerekeket. Módszertanilag cél, hogy legyen rendszeres munkarend (órarend-jelleggel), legyen közvetlen kapcsolata a szülőkkel a folyamatos információ-áramláshoz. A digitális oktatás jelenlegi legnagyobb kihívása, hogy ahhoz, hogy az online lehetőségek alkalmazása valóban hatékony legyen, több technikai feltétel együttes teljesülésére van szükség mind az iskola, mind a szülő/gyerek oldalán.

A lenti javaslatcsomag arra fókuszál, hogy ha már otthon / felügyelhető körülmények között tartózkodik gyermekünk, akkor mit tehetünk meg azért, hogy a tanulás feltételeit megteremtsük. 

A leírás nem tér ki a gyermek felügyeletének megoldására iskolabezárás esetén, de az anyag későbbi részében szülők számára a távoli munkavégzés, a home office kialakítását segítő javaslatokat is összegyűjtöttünk.

Digitális oktatásban jártas pedagógusok alapvető javaslatai az iskolabezárások idejére:

 • Legyen meg az otthoni tanulás helyszíne, ahol nyugodtan tanulhat a gyerek.
 • Távoli oktatás esetén biztosíts neki olyan eszközöket (pl PC/laptop, fül- vagy fejhallgató, stabil internetkapcsolat) amelyekkel becsatlakozhat az online tanórákba. 
 • Alakíts ki a gyermek számára egy állandó napirendet! Legyen ideje a tanulásnak, legyen ideje a pihenésnek, játéknak.
 • Azzal, hogy a gyerek tanulási környezete is számítógép/telefon elé kényszeríti őt, a pihenés, játék felülete ideális esetben nem a képernyő előtt történik. Ebben az esetben rendszeresen állítsuk fel a gyereket a képernyő elől.
 • A tanulási időt hangoljuk össze az étkezéssel: a táplálkozást követő közvetlen időszakban alacsonyabb lehet a gyerekek koncentrációs képessége, ugyanígy, ha életritmusuk szerint megéheznek, csökkenhet figyelmük.
 • Szellőztessünk, biztosítsuk a friss levegőt! Ez tanulás közben is fontos. 

A pszichológus válaszai, hogy hogyan legyünk gyermekünk partnerei a digitális térben

Szülőként sokszor nehézséget jelent megérteni, hogy a gyerek hogyan, miért bújja telefonját, online eszközeit, tanul, szórakozik, biztonságban van vagy felteni kell-e őt. Dr Tóth Dániel pszichológus az alábbi videókban a szülő-gyerek-okostelefon kapcsolatáról beszél, ami gondolatok segíthetik a szülőket, hogy a gyermekeik partnerként tekintsenek rájuk a digitális világukban is. Ez a kapcsolat a digitális térre terelődött oktatás mellett a korábbinál is fontosabb szerepet kap. Arra biztatjuk a szülőket, hogy nézzék meg a témában készült videósorozatot az alábbi linken (5 epizód követi egymást): https://hipersuli.hu/tudatosnet-videok/

Fel vagyunk-e készülve gyermekemmel az internet tudatos használatára?

A szülő és gyerek felkészültségét az internet tudatos használatára bárki felmérheti a szakemberek által összeállított TudatosNet edukatív kvízzel.  Ez egy egyszerűen, online kitölthető kvíz, amely már kérdéseivel és válaszlehetőségeivel is segíteni kívája a kitöltő “játékost”: https://hipersuli.hu/tudatosnet/tananyag/roles

Otthoni üzemmód – Tanácsok szülőknek az otthoni munkavégzés, home office kialakításához

Nem minden munkakörben kivitelezhető az otthonról történő munkavégzés: ez elsősorban szellemi foglalkoztatottak számára érhető el. 

Ha a home office működtetésére nincsen céges szabályzat, akkor érdemes párbeszédet kezdeményezni erről a vezetőséggel:       a „home office” kereteit célszerű munkáltatói belső szabályzatban részletesen meghatározni. 

Milyen technikai háttér szükséges az otthoni munkavégzéshez, ha a munkakör lehetővé teszi és munkaadó is támogatja?

 • Megfelelő IT hozzáférés. A munkahelyi levelezéshez és kollaborációs eszközökhöz (mint video-chat, konferenciahívás stb.) való hozzáférés elengedhetetlen ahhoz, hogy otthonról a munkahelyen megszokott rutin szerint végezhessük a munkát.
 • Legyen otthon is megfelelő eszköz és megbízható internetkapcsolat! Fontos, hogy a munkaadó biztosítsa a szükséges eszközöket az otthonról történő munkavégzéshez is. Így például laptopot, okostelefont, mobilinternetet, illetve távoli hozzáférést, szükség esetén a konferenciabeszélgetést lehetővé tevő eszközöket
 • A „home office” szabályait célszerű munkáltatói belső szabályzatban részletesen meghatározni és a munkavállalókkal ismertetni! Amíg bármi okból karatén elrendelésére nem kerül sor, természetesen a felek között létrejött munkaszerződésben megjelölt munkavégzési helyen továbbra is fenn kell tartani a munkavégzés feltételeit.
 • Párosítás: feladathoz az eszközt! Érdemes előre meghatározni, hogy az egyes feladatok elvégzéshez milyen technológiára, eszközökre van szükség, és eszerint időzíteni, elosztani az otthonról elvégezhető munkát.
 • Biztonság mindenekelőtt! Mobileszközök segítségével már szinte bárhonnan képesek vagyunk dolgozni. Emiatt azonban könnyebben férhetnek hozzá mások a bizalmas adatainkhoz, ezért mindig tartsuk be az IT-biztonsági előírásokat, eszközeinket pedig védjük jelszóval!

Az otthoni munkavégzés során is gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű testmozgásról, szünetekről és megfelelő táplálkozásról.